Alle projecten

Markthal Rotterdam

Per 1 oktober eindelijk open voor het publiek: de Markthal in Rotterdam! Er zijn al veel superlatieven gebruikt voor dit gebouw, en met reden. Wat een prachtig nieuw stuk Rotterdam! Op de plek waar het ooit allemaal begon voor de Maasstad, staat nu ‘n beeldbepalend en fonkelnieuw bouwwerk. Architect Winy Maas van het Rotterdamse MVRDV slaagde er in om, samen met vastgoedontwikkelaar ProVast, een spectaculair ontwerp te maken.

Tja, wat is er allemaal niet al gezegd over de Markthal. Beeldbepalend, markant, een nieuw ijkpunt in de tweede stad van Nederland. De veertig meter hoge boog is in de verre omstreken zichtbaar, en bestaat uit natuursteen met ruiten. De verankering van deze glazen pui, met stalen kabels, is geleverd door Kampstaal, evenals de roosterwanden voor de parkeergarage onder de Markthal. In de Markthal zelf komen appartementen, over de volle breedte van de boog. De helft van deze appartementen heeft uitzicht op de markt! In de hal zelf blijft de temperatuur aangenaam, doordat de kopgevels gesloten zijn.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat is een Markthal zonder marktkramen? Daar waar het in feite allemaal om draait, dáár moet het gebeuren. Marktkramen die niet alleen functioneel en degelijk, maar ook aantrekkelijk zijn qua uitstraling. Nauta mocht 300 ton aan staal verwerken tot de veelzijdige kramen. Het bedrijf verzorgde hiervoor de tekeningen, productie en montage. Niet alleen de samenwerking met aannemer J.P. van Eesteren beviel wederom goed, ook werd weer bewezen dat Nauta goed met haar zusterbedrijven overweg kan. De trappen van en de hekken rondom de kramen zijn geproduceerd en gemonteerd door Beijer constructie, de beplating van de kramen is van de hand van Kamplacon. Kampstaal ondersteunde Nauta met het produceren van de verzinkte kramen. Deze marktkramen hebben niet alleen allemaal een ander ontwerp, ook hebben ze verschillende functies. Van terras tot foodcourt, en van verse groente tot donuts, er is van alles vers te krijgen!

Al met al is de Markthal een geweldig spannend en opvallend ontwerp, en dit is ook niet onopgemerkt gebleven in het buitenland, zoals de New York Times en CNN. De functie is ook niet onbelangrijk. Het is een nieuwe toeristische trekpleister maar ook het dagelijkse onderdeel van het leven van de Rotterdammers. Hoe geweldig zou het zijn om hierin te wonen? Een prachtig uitzicht, super locatie, en met onder je appartement de nieuwe marktkramen met heerlijke verse producten. Een grote stad kan zichzelf niet serieus nemen zonder een Markthal, zo redeneerde Rotterdam, en deed het gewoon. Rotterdam durft, zo bewijst de stad maar weer!

Voor dit project werd samengewerkt met: