Alle projecten

Haven Stein

Maak kennis met een bijzondere constructie voor de haven van Stein (Limburg) waar onder andere DSM is gevestigd. Naast 250 meter aan remmingen hebben we een hefconstructie bestaande uit een hoofdligger en twee kolommen van elk 40 ton gemaakt. Een hoogstaand huzarenstukje! Nou ja, stukJE…met een 125 ton zware hoofdligger van 66 meter lang is dit zelfs voor ons imposant.

Hoe werkt het?

Remmingwerk is om kades te beschermen tegen scheepverkeer. Het Chemelot terrein bij Stein heeft een haven waar veel gevaarlijke stoffen verladen worden, en het is natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurt. Zo wordt er bijvoorbeeld door OCI Nitrogen ammoniak aangevoerd per pijpleiding. Tijdens de overslag in binnenvaartschepen moet de haven volgens voorschrift volledig afgesloten zijn voor andere scheepvaart. De heftorens met daartussenin de hoofdligger maken dit mogelijk. Deze ligger werkt als een hef, die de haven afsluit voor ander vaarverkeer wanneer er gelost of geladen wordt. Na het laden of lossen gaat de hef open door middel van een verticale hijsconstructie, aangedreven door twee grote elektromotoren. Daarna kan het schip veilig uitvaren. De gehele constructie is in Heeg geproduceerd, daarna naar Limburg gevaren en daar is de aanvaarbescherming opgebouwd.

Een megaligger!

De heftorens en een deel van de remmingen werden al eerder in Stein geplaatst, waarna het wachten was op de enorme hoofdligger. Deze werd in Heeg in drie delen geproduceerd en daarna geassembleerd op onze eigen kade. 66 meter lang dus! Deze hefconstructie moest nog voorzien worden van bewegingswerk zoals de motoren, lieren, schijvenhuizen, electra et cetera. En dat moest op een afzinkbaar ponton geladen worden. Afzinkbaar? Ja, voor het monteren was het van belang om de ponton te kunnen laten afzinken zodat de enorme hefconstructie op de juiste hoogte kon worden ingehangen. Gelukkighadden we de professionals bij Schot, Mammoet en Lekstroom ingeschakeld voor hulp.

Nauta al vroeg betrokken bij het ontwerp

De afsluitende constructie zelf is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Van den Biggelaar grond- en waterbouw en Sitech, die ondersteuning levert op het gebied van site- en manufacturing services in de procesindustrie. Een samenwerking al vroeg in het traject heeft ervoor gezorgd dat Nauta het ontwerp precies kon afstemmen op de wensen van de betrokken partijen. Dit resulteert in een optimale oplossing tegen een minimale investering. Wederom een fijne samenwerking met alle partijen. We vinden het bijna jammer dat het project voorbij is! Op naar de volgende uitdaging dus.

 

Voor dit project werd samengewerkt met: