Alle projecten

Gerda Tarobrug IJburg

De opdracht

Vanaf augustus 2021 hebben we gewerkt aan de bouw van de Gerda Tarobrug (brug 2125) die de verbinding moet leggen tussen het Centrumeiland en Strandeiland IJburg. Deze brug zal een belangrijke route zijn voor het bouwverkeer dat richting het starteiland moet. In opdracht van Ballast Nedam hebben wij diverse alle stalen onderdelen van deze nieuwe brug geproduceerd en gemonteerd. 

De werkzaamheden

Waar de aannemer eind 2021 al met de funderingswerkzaamheden voor de Gerda Tarobrug was begonnen, werd er bij ons in de productiehallen net zo hard gewerkt aan de ondersteuningsconstructie en de brugdek secties. De ondersteuningsconstructie voor deze nieuwe brug noemen wij “Spinnenkoppen”. Dit zijn als ware de pijlers die het totale gewicht van het brugveld opvangen. Deze spinnenkoppen zijn bij ons in de productiehal stuk voor stuk opgebouwd en nagelopen voordat ze naar Amsterdam zijn getransporteerd.  In totaal zijn er 5 spinnenkoppen geproduceerd. Deze zijn voorzien van een meerlaags natlak voor optimale bescherming tegen corrosie en verwering. Het complete brugveld is in secties bij ons in de werkplaats met uiterste precisie geproduceerd, zodat het goed aansluit op de onderconstructie. De secties vormen samen een brugdek met een lengte van 124 meter. Halverwege dit jaar heeft ons montageteam de brug en het onderstel op locatie gemonteerd. 

Vervolg

Voordat de brug in gebruik zal worden genomen  zullen eerst de prefab betonnen vloerplaten op de staalconstructie worden aangebracht, waarna de brug verder zal worden afgewerkt. Als de brug klaar is, stroomt het water van het IJmeer vanaf de zuidoever van Centrumeiland en Strandeiland onder deze brug door richting de Lee Millerbrug (brug 2080) en de IJburgbaai. Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagd project, zie hieronder hoe het project is verlopen.